Arabica Kahve Hakkında Bilmeniz Gerekenler

coffeeders
Yazar:
0


Arabica Kahve Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Genellikle 'Arap kahvelerinin karışımı' veya '%100 Arabica kahvesi' gibi ifadelere bu türün yüksek kalitesine bir vurgu olarak sıkça rastlanır. Ancak bu kelimeler ne anlama geliyor? Yüksek kaliteyi belirtmek için yeterli mi?

Haydi birlikte keşfedelim!

Bu konuda hem sektördeki operatörlerin hem de tüketicilerin genelde büyük bir kafa karışıklığı yaşadığını sıkça görüyoruz. Gerçek şu ki, "Arap kahvelerinin karışımı" veya "%100 Arabica kahvesi" gibi ek açıklamalar bize net bir şey söylemiyor.Yalnızca karışımın bir Arabica türü olduğundan bahsediyor. Ancak bu bir karışım mı yoksa tek bir bölgeye özgü mü? Kahve nereden geliyor? Hangi rakımda yetiştirildi? Hangi çeşit? Hangi yöntemle toplandı ve sonra işlendi? Ne düzeyde kavruldu? Bir Özel Kahve mi?

Basit bir kıyaslama yapmak gerekirse, tüm diğer bilgileri vermeden "Arabica" demek, genel anlamda "kırmızı şarap" demek gibidir, ama hangi kırmızı şarap? Hangi bölgeden, hangi bitki çeşidi, hangi aromatik profil, hangi yıl?

Dolayısıyla, kahveyi, kalitesini ve olası tad profiline gerçekten anlayabilmek için başka bilgilere ihtiyacımız vardır. 

Arabica kahveden ne bekliyoruz?

Kuşkusuz ki büyük bir kalite farkı bekliyoruz ve bu kısmen doğru. Gerçekten de aromatik çeşitlilik ve hassasiyet nedeniyle Robusta çekirdekleri daha değerli olarak kabul edilirler. Sonuç olarak çok hoş, çok kokulu ve yoğun bir kahve bekleriz. Peki gerçekten böyle mi?

Arabica kahveleri her yudumda şaşırtan geniş bir aromatik spektrum sunabilir. Bununla birlikte, genellikle iyi bir asidite ve tatlılık ile daha az acılığa sahiptirler. Bu nedenle, düşük asidite ve daha fazla acı isteyen bir kahve arıyorsanız, tek bir köken veya %100 Arabica karışım sizin için uygun değil!

Arabica kahveleri şayet doğru bir şekilde seçilip kavrulurlarsa, genellikle çok kokuludur. Şarap dünyasıyla başka bir kıyaslama yapalım: tek bir tür şarap, şarap mahzeni veya hazırlama yöntemi yoktur. Neyse ki her damak zevkini, beklentiyi ve bütçeyi tatmin etmek için neredeyse sonsuz bir seçeneğimiz var. Aynı şey kahve için de geçerlidir.

Bir kavurucu aşırı miktarda üretim odaklı olmak istiyorsa, kalite kesinlikle çok düşük olacaktır. Ayrıca, uygulanan kavurma seviyesi de göz önünde bulundurulmalıdır, çünkü bu kalıcı bir şekilde aromatik profili etkiler. Aslında, dünyanın en iyi kahvesini seçebiliriz, ancak bu koyu bir seviyede, yakarak kavrulursa, fincanda bahsettiğimiz inanılmaz aromatik notaları asla bulamayız. Sadece güçlü bir acılık ve yanık kokularını buluruz.

Yoğunluk; Büyük ölçüde söz konusu kahveye, yani kökenine, çeşidine ve kavurma seviyesine bağlıdır. Bu nedenle, bir kahveyi tanımlamak için yalnızca "Arabica" terimini kullanmak zor. Bunun için çok fazla faktör olduğunu anladık. En önemlisi, yalnızca bu terimi kullanarak bir kahveyi tanımlayan ve diğer özellikleri bilmeyen biri belki de hakkında konuştuğunu bilmiyor ve muhtemelen sattığı ürünü de tanımıyor olabilir.

Teknik Olarak Arabica Kahvenin Tanımı

Arabica, Robusta (Kanephora) ile birlikte dünyanın en çok işlem gören kahve türlerinden biridir.

Yine şarapla kıyaslama yapmak gerekirse, Arabica ve Robusta arasındaki farklardan bahsettiğimizde, adeta beyaz şarap ile kırmızı şarap arasındaki farkları konuşuyormuş gibi iki zıt dünyadan bahsediyor oluruz.

Arabica'yı tanımlayalım:

Bu bitki, 15°C ile 24°C arasındaki sıcaklıklara sahip subtropikal ve tropikal iklimleri tercih eder. Aşırı yüksek sıcaklıklara karşı duyarlılığı nedeniyle yüksek rakımlarda yetişir. Deniz seviyesinden 700 m yükseklikten başlayarak, 2200/2400 m yüksekliği aşabilir. Ayrıca, Arabica bitkisi 44 kromozoma sahiptir, yani Robusta'nın 22 katıdır. Bu onu otogam yapar, yani kendiliğinden tozlaşabilir, bu nedenle üreme için böcekler ve ya hava koşullarına bağımlı değildir. 6 metreye kadar büyüyebilir, ancak işçilerin işini kolaylaştırmak için genellikle 2 m civarında budanır. Çiçeklenme ve ardından meyvelerin olgunlaşması yılda bir kez gerçekleşir ve yaklaşık 6-9 ay sürer. Çekirdek uzun (8-12 mm), düz ve oval, sinirli bir merkezi olukla birlikte gelir. Robusta'nın yarısı kadar kafein içerdiği için pek acı değillerdir, yaklaşık olarak %0.8 ile %1.6 arasında değişir.

Yüksek rakımlarda yetiştiği için çok kokuludurlar: dağların tipik gün ve gece sıcaklık aralığıyla bitki daha yüksek bir yoğunluk geliştirir. Bu da daha fazla şeker ve yağın yoğunlaşmasına olanak sağlar ve bu da daha geniş ve ince bir aromatik profili geliştirmeye yardımcı olur.

Kullanılan temel aromatik tanımlayıcılar ise; meyvemsi, çiçeksi, çikolata, fındık ve narenciyedir.

Son olarak, espresso halinde çıkarıldığında, ince bir dokuya sahip, kompakt, kalıcı, parlak ve ipeksi bir kremaya sahiptir.

Arabica Kahvenin Tadı

Daha önce de söylediğimiz gibi, Arabica kahvelerinin hepsi aynı değildir.

Şimdi ise yeşil kahvenin işlenme yöntemlerine de hızla bir göz atalım.

Tüm Kolombiya kahvelerinin badem izleri taşıdığı söylenemez, sadece çoğunluğunun bu özelliği taşıdığı söylenebilir. Ayrıca yeşil kahvenin işlenme yöntemleri de farklıdır. İki temel yöntem olarak yıkama ve doğal işleme yöntemlerinden bahsedebiliriz.

İlk yöntem, yıkama: Fermantasyon aşaması sayesinde kahveye daha geniş bir aromatik profil sunar ve belirgin bir asidite ile birleştirir.

İkinci yöntem ise, Doğal yöntem: daha kremalı, dolgun ve tatlı bir fincan sunar, böylece hafif asiditeyi iyi bir tatlılık ve yuvarlaklıkla dengeler.

Sonuç

Arabica kahveleri hasarlı çekirdeklerden arınmışsa, yüksek derecede seçilmişse, orta veya açık kavrulmuşsa genellikle iyi kahvelerdir.

Tek başına "Arabica" kelimesi, tüm bağlam olmadan hem kalite hem de kahve lezzet profili hakkında pek fazla şey anlatmaz. Arabica'nın genellikle tatlı, asidik ve çok aromatik olduğunu, Robusta'nın ise daha acı, dolgun ve kafein bazlı olduğunu belirtelim.

Yıkama veya doğal işleme yöntemine bağlı olarak daha az veya daha fazla tatlı, asidik veya dolgun olabileceğini ya da çeşidi ve kökenine bağlı olarak farklı aromatik profillere sahip olduğunu belirtelim.

Kapanış Öncesi Kısa Bir Hatırlatma

Pazarda genellikle şu tarz durumlarla genellikle karşılaşabiliriz: " %100 kaliteli Arabica karışımı" yazan bir paketi analiz ve test ettiğimizde sonuç bazen hayal kırıklığıydı olabilir. Gerçekten %100 Arabica olmayabilir, çünkü düşük kaliteli robusta çekirdekleri de genelde karışımın bir parçasıdır. Kısacası, özetlemek gerekirse: %100 Arabica yazmak kolaydır ve üretici bunun için ek bir  çabaya girmez.

Bu nedenle siz daha ileri giderek, üç basit yol ile kendi kontrol listenizi oluşturabilirsiniz.

1. Marketlerde dikkatli olun, genellikle %99'unda kaliteli kahve bulamazsınız.

2. Etiketi kontrol edin; karışımı oluşturan farklı kahvelerin kökenlerinin belirtilip belirtilmediği, kavurma seviyesi ve aromatik profili açıklamaları gibi diğer kullanışlı bilgileri kontrol edin. Ayrıca yeşil kahvelerin rakımı ve işleme yöntemleri gibi ayrıntılar veya daha fazla bilgi için bir siteye yönlendirmeler olup olmadığına bakın.

3. Şirketin geçmişini ve ne zamandır bu işle meşgul olduğunu sorun. Eğer bir kafede ve ya kavurucuda iseniz; bu işi bilgi ve tutkuyla yapanların, sonunda ilgilenen birinin kendilerine sorular sorduğunu, onunla ilgilendiğini duyduğunda memnuniyet duyacağını size garanti ederiz. Şayet, ilk soruda bile tereddüt ediyorlarsa, temelde ne sattıklarını bile bilmiyor olabilirler.

 

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)